Τελευταία νέα του συλλόγου μας

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Αφήστε τις δικαιολογίες και ξεκινήστε το τρέξιμο

Θέλετε να ξεκινήσετε να ασκείστε και έχετε ακόμα ενδοιασμούς? Το τρέξιμο σας φαίνεται δύσκολο? Αν δεν θέλετε να κάνετε κάτι, πάντα υπάρχουν πολλές δικαιολογίες. Εμείς απαντάμε στις έξι πιο χαρακτηριστικές που συναντάμε για όσους δεν έχουν όρεξη να τρέξουν καθόλου. Αν πραγματικά θέλετε να κάνετε κάτι καλό για τον εαυτό σας δεν μπορεί να σας στέκονται εμπόδιο τέτοιοι λόγοι. Οι περισσότεροι από εσάς που διαβάζετε αυτό το άρθρο, προφανώς και ήδη τρέχετε συστηματικά, όμως ακόμα κι έτσι ίσως βρείτε μερικές καλές απαντήσεις όταν οι φίλοι σας προτάξουν τέτοια επιχειρήματα. Τουλάχιστον έτσι, ίσως να το ξανασκεφτούν.
«Δεν έχω καλή φυσική κατάσταση, καπνίζω, έχω πολλά παραπάνω κιλά και δεν έχω ξανατρέξει στο παρελθόν»

Έτσι ήταν πριν από εσάς εκατομμύρια άνθρωποι και ακριβώς για αυτούς τους λόγους που δυσκολεύουν το τρέξιμο ξεκίνησαν να τρέχουν. Ίσως σας φαίνεται αδύνατο τώρα, όμως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Πάρτε την απόφαση, αφήστε την καθιστική ζωή, και μπείτε στο πνεύμα της κίνησης με πρόγραμμα και υπομονή. Αργά ή γρήγορα θα δείτε θεαματικές θετικές αλλαγές στη φυσική σας κατάσταση και όχι μόνο.

«Πρέπει να επισκεφτώ τον γιατρό πριν»
Όχι απαραίτητα. Βεβαίως είναι καλό ένα τσεκ-απ πριν από την έναρξη μιας συστηματικής φυσικής δραστηριότητας, όμως βάση των ιατρικών οδηγιών δεν είναι υποχρεωτικό για άτομα κάτω των 45 ετών χωρίς βεβαρημένο ιατρικό παρελθόν.

«Δεν έχω χρόνο»
Κανείς δεν έχει χρόνο να διαθέσει για πράγματα που δεν θέλει να κάνει. Όμως αν πραγματικά το θέλετε σίγουρα θα βρείτε τον απαραίτητο χρόνο. Άλλωστε για αρχή δεν θα χρειαστεί να διαθέσετε πάνω από 2,5 ώρες την εβδομάδα. Ειδικά αν αναλογιστείτε τα τεράστια οφέλη υγείας που θα αποκομίσετε από 5 30λεπτα με περπάτημα/τρέξιμο την εβδομάδα, θα καταλάβετε πως αξίζει τουλάχιστον να προσπαθήσετε να βάλετε την άσκηση στο ημερήσιο πρόγραμμα σας.

«Κάποτε είχα προσπαθήσει να ξεκινήσω αλλά δεν κόλλησα ποτέ»
Το να εγκαταλείπουμε μια προσπάθεια συμβαίνει. Επίσης συμβαίνει να προσπαθούμε ξανά και ξανά αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι. Σημασία έχει να υπάρχει το κίνητρο και η διάθεση για προσπάθεια. Μην ξεχνάτε πως μερικές χαμένες προπονήσεις δεν φέρνουν το τέλος της προσπάθειας και δεν πρέπει να σας παίρνουν από κάτω. Άλλωστε η αποχή και η ξεκούραση είναι μέσα στο πρόγραμμα. Βέβαια, όταν αυτή διαρκεί μήνες ή χρόνια τότε δυσκολεύουν τα πράγματα, όμως ποτέ δεν είναι αργά για μια νέα αρχή.

«Φοβάμαι πως θα τραυματιστώ και θα πρέπει να σταματήσω έτσι κι αλλιώς»
Οι τραυματισμοί συμβαίνουν στον αθλητισμό, όπως κάλλιστα συμβαίνουν οπουδήποτε. Άλλωστε τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται μέσα στο σπίτι μας όπου και είμαστε λιγότερο προσεκτικοί. Στον αθλητισμό μπορεί να υποβάλλουμε το σώμα μας σε καταπονήσεις όμως προσέχουμε περισσότερο. Οι πόνοι σε μύες και συνδέσμους είναι συχνό φαινόμενο στους συστηματικούς δρομείς όμως οι περισσότεροι εντάσσονται στη φυσιολογική διαδικασία βελτίωσης της φυσικής μας κατάστασης και με τη σωστή αποκατάσταση φεύγουν. Αν δεν υποβάλλεται τον οργανισμός σας σε μεγάλες καταπονήσεις δεν θα πρέπει να ανησυχείτε.

«Δεν μου περισσεύουν χρήματα για να ασχοληθώ με τον αθλητισμό»
Εν μέσω οικονομική κρίσης που περνάει η Ελλάδα αυτό δυστυχώς θα το ακούμε όλο και πιο συχνά από εδώ και πέρα. Πάραυτα το τρέξιμο είναι άθλημα του λαού. Δεν χρειάζεται να ξοδευτείτε ιδιαίτερα για να ξεκινήσετε. Αρκεί ένα ζευγάρι σωστά παπούτσια και το «σωστό» δεν είναι πάντα και ακριβό. Άλλωστε για να κάνετε τα πρώτα βήματα μακριά από τον καναπέ, αρκούν και τα παλιά σας αθλητικά παπούτσια. Με τον καιρό θα κρίνετε κι αν αξίζει να επενδύσετε μερικά χρήματα σε καινούρια παπούτσια. Βέβαια, σχεδόν όλοι όσοι ασχολούνται συστηματικά ξέρουν πως αξίζει και με το παραπάνω αυτή η επένδυση και στο κάτω-κάτω ακόμα και σ’ αυτούς τους δύσκολα οικονομικά καιρούς, το τρέξιμο μπορεί να προσφέρει μια διέξοδο.

Βασισμένο σε άρθρο του Amby Burfoot για το Runners World
Μετάφραση-Προσαρμογή: RunningNews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου