Τελευταία νέα του συλλόγου μας

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018

Μαραθώνιος Πράγας : "Σε περιγραφή Γιώργου Γιωτόπουλου".

5ος λοιπόν Μαραθώνιος εξωτερικού και 3ος τον τελευταίο χρόνο , πράγμα ίσως υπερβολικό αλλά επειδή η ζωή είναι μικρή και αναπόφευκτα κάποτε τελειώνει οφείλουμε να τη χαρούμε και να τη ζήσουμε, όπως μας ευχαριστεί και μας ικανοποιεί.
Προορισμός η Πράγα λοιπόν στη πρωτεύουσα της Τσεχίας, και ειδικά για συμμετοχή στο Μαραθώνιο στην 24η έκδοσή του .
Μετά τη Βαλένθια το Νοέμβριο , ο προγραμματισμός ξεκίνησε απο το Δεκέμβριο και λίγο παρορμητικά ίσως, παρέα με 2 καλούς φίλους. Παρόλα αυτά, λόγω αβεβαιότητας για το αν θα καταφέρω να προετοιμαστώ λόγω προβλημάτων στον αχίλλειο η συμμετοχή κλείστηκε σχετικά αργά και στα μέσα Μαρτίου στα 116,00€ μαζί με τη χάραξη του μεταλλίου ,τιμή ασφαλώς πανάκριβη και χωρίς αναμηστικό μπλουζάκι που είχε χωριστή χρέωση .Οι παροχές του αγώνα καλές . Η έκθεση απλά καλή .

Τα αεροπορικά με την Aegean επίσης πολύ ακριβά στα 264,00€ κλείστηκαν μέσα Απριλίου και η αναχώρηση έγινε την Πέμπτη 03 Μαι.Πάντως αν κάποιος τα κλείσει πολύ νωρίτερα θα του βγούν πολύ οικονομικότερα. Ξενοδοχείο, μέσω booking φυσικά, αξιοπρεπέστατο και δίπλα στη εκκίνηση – τερματισμό στην old town square σε πολύ καλή τιμή. Δυστυχώς για τον ένα της παρέας η τύχη δε βοήθησε λόγω τραυματισμού τον τελευταίο μήνα και τελικά πήγαμε 2 .
Η Πράγα είναι πανεμορφη , κέντρο πολιτισμού και τεχνών απο τα μεσαιωνικά χρόνια και σημαντική πόλη της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων και της Αυστροουγγαρίας .Εχει πάμπολλα μουσεία και Θέατρα και ένα απίστευτα όμορφο ιστορικό κέντρο πέριξ της Old Town Square με πολλά αξιοθέατα , που σου δίνουν την αίσθηση ότι ζεις στον 18ο -19ο αιώνα .Φοβερά και συντηρημένα κτίρια ,πολλά καφε-εστιατόρια σε τουριστικές ,φυσικά, τιμές . Επίσημο νόμισμα είναι η κορώνα, αλλά δέχονται και τα ευρώ . Συστήνεται η πληρωμή πάντως, να γίνεται με κάρτα .

Γενικά, η εντύπωση που παίρνεις είναι ότι πρόκειται για μια πολύ οργανωμένη χώρα με ευρωπαική κουλτούρα που σε τίποτα δε θυμίζει χώρα του πρώην ανατολικού μπλόκ.
Ο καιρός ήταν καλός και ανοιξιάτικος όλες τις μέρες και ειδικά τη μέρα του αγώνα έφτασε κοντά στους 21 βαθμούς το μεσημέρι . 24 και οι Ελληνικές συμμετοχές .
Η διαδρομή ήταν μέσα στη πόλη και γύρω απο τον ποταμό Vltava που τη διασχίζει. Πέρναγε τουλάχιστον 10 φορές απο γέφυρες και είχε πολλά μικρά και κουραστικά ανεβοκατεβάσματα στά σημεία που προσπέρναγες τις πολλές γέφυρες εκατέρωθεν του ποταμού ενώ και κατά διαστήματα πέρναγε απο σχετικά στενούς δρόμους . Η εκκίνηση είχε πολύ στριμωξίδι και αν ξεκίναγες σχετικά πίσω ήθελε αρκετό χρόνο να βρείς ανοιχτό δρόμο και να βρείς το ρυθμό σου .Επιπλέον είχε πολλες αναστροφές και το χειρότερο, σε πολλά σημεία ο δρόμος ήταν λιθόστρωτος, γεγονός που ήθελε πολύ προσοχή και κούραζε λίγο παραπάνω.

Οπως και να’χει η διαδρομή είναι πολύ όμορφη, αξίζει έστω για μια φορά και σε πολλά σημεία σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές .
Ημουν στο block E για χρόνο μεταξύ 3:25-3:30 .Παρόλα αυτά χωρίς να το καταλάβω στην αρχή βρέθηκα πολύ πίσω,ακόμα απο τους λαγούς του 3:45 που τους έφτασα στο 5ο χλμ περίπου, και πολύ πίσω απο τους λαγούς του 3:30 που τους έφτασα κάπου στο 13χλμ . Εκεί έκανα το μεγάλο λάθος να τους προσπεράσω για το στόχο του κάτω του 3:30 . Ημί στο 1:41:44 με ρυθμό στο 4:50.
Ολα καλά μέχρι το 33-34 όπου εκεί άρχισαν τα πρώτα καμπανάκια. Σιγα σιγά άρχισε να πέφτει και ο ρυθμός και κάπου στο 39ο χλμ ήχησε και η μεγάλη καμπάνα . Λίγο περπάτημα , σφίξιμο τα δόντια μήπως και τερματίσω αξιοπρεπως, και στο 40 με περνά και ο λαγός του 3:30. Ευτυχώς απέμεναν μόνο 2 χλμ και τελικά τα κατάφερα σε χρόνο 3:35:30 , ευτυχισμένος για τη προσπάθεια μου, τον τερματισμό, και φυσικά πολύ κουρασμένος και εξαντλημένος . Το μετάλλιο όμορφο με χάραξη ονόματος και χρόνου και φυσικά μετά αποκατάσταση με κατανάλωση κρέατος και πολυ μπύρας !
Ο άλλος της παρέας πρώτος απο τους Ελληνες με τα ίδια όμως σχεδόν προβλήματα και σε χρόνο 3:22:45.
Μετά απο 9 συμμετοχές απο το 2012 ο Μαραθώνιος μου έδειξε τα δόντια του και μου υπενθύμισε ότι αν δε τον σεβαστείς σε ξεφτιλίζει .Δεν είναι κάθε μέρα καλημέρα !Αλλά αυτό κρατά λίγο, και στο τέλος μένει η ικανοποίηση ότι για μια ακόμα φορά νίκησες τα 42195μ.
Πρώτος ο φοβερός Αμερικάνος Galen Rupp , που τον θαυμάζω και τον παρακολουθώ απο το 2012(2ος στο Λονδίνο στα 10000μ. το 2012 και 3ος στο Ριο το 2016 ) με ατομικό ρεκόρ .Πρόσφατα έκανε και ατομικό στον Ημι κάτω από 1 ώρα στην Οστια στην Ιταλία .
Συνοπτικά μια ακόμα φανταστική αθλοτουριστική εμπειρία σε μια τέλεια πόλη. Ο προγραμματισμός για τον επόμενο ξεκινά σιγα- σιγά , καπού εκεί στη Κέντρική Ευρώπη στη σκιά των Ανατολικων παρυφών των Αλπέων!! Πρώτα ο Θεός η επόμενη περιγραφή θα είναι τον επόμενο Απρίλιο !
Ελπίζω να βοήθησα , εύχομαι καλά χιλιόμετρα σε όλους και με υγεία !! Να είστε όλοι καλά και να περνάτε ακόμα καλύτερα ....

Γιώργος Γιωτόπουλος
Μέλος του συλλόγου Τραχίνα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου