Τελευταία νέα του συλλόγου μας

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Εμπειρική πρόβλεψη του καιρού.

Του Κων/νου Μαρματζάκου
Η ικανότητα πρόβλεψης των αλλαγών των καιρικών συνθηκών είναι απαραίτητη σε όσους κινούνται στο φυσικό περιβάλλον. Πολύ πριν η επιστήμη της μετεωρολογίας αναπτυχθεί, οι άνθρωποι βασίζονταν στην παρατήρηση της φύσης και των ζώων για να προβλέψουν τον καιρό. Ακόμα και σήμερα αγρότες, ψαράδες και γενικά όσοι εργάζονται στην φύση, έχουν βρει τρόπους να προβλέπουν τον καιρό με μεγάλη επιτυχία πολλές φορές. Αυτοί οι εμπειρικοί κανόνες μπορεί να σας φανούν χρήσιμοι στις περιπέτειες σας.
Παρατήρηση του ουρανού.
Εξετάστε τα σύννεφα. Οι τύποι των σύννεφων στον ουρανό, καθώς και η κατεύθυνση προς την οποία κινούνται, μπορεί να σας πει πολλά για τις επερχόμενες καιρικές συνθήκες. Σε γενικές γραμμές, τα σύννεφα που είναι άσπρα και ψηλά στον ουρανό, προοιωνίζουν καλό καιρό, τα σύννεφα που είναι σκοτεινά και χαμηλά είναι άγγελοι βροχής ή καταιγίδας.

• Σωρειτομελανίες (Cumulonimbus) νωρίς το πρωί, με αυξητικές τάσεις όλη την ημέρα μπορεί να σημαίνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επιδείνωσης του καιρού.
• Τα Μαματοειδή νέφη (Mamatus) συνήθως τα συναντάμε στην αρχή μιας μεγάλης σε έκταση καταιγίδας.
• Οι Θυσσάνοι (Cirrus) είναι σύννεφα ψηλά στον ουρανό σαν μεγάλες σερπαντίνες. Αν συνοδεύονται από πτώση της βαρομετρικής πίεσης, σημαίνουν κακές καιρικές συνθήκες  μέσα στις επόμενες 36 ώρες.
• Οι Υψισωρείτες (Altocumulus) συνδέονται με την ευστάθεια της ατμόσφαιρας το χειμώνα. Όταν όμως εμφανίζονται τα καλοκαιρινά πρωινά, συνήθως τα απογεύματα ακολουθούν καταιγίδες.
• Οι Πυργοσωρείτες (Towercumulus) προκαλούν ισχυρές, σύντομες μπόρες ενώ δεν αποκλείεται να δώσουν και χαλάζι. Σπάνια μπορούν να παρατηρηθούν και ηλεκτρικά φαινόμενα.
• Τα Μελανοστρώματα (nimbostratus) είναι νέφη χαμηλά, με πολύ σκούρα όψη, που δίνουν βροχή ή και χιόνι, συνεχόμενης διάρκειας και σταθερής έντασης.

Μια συννεφιασμένη χειμωνιάτικη μέρα σημαίνει οτι ο καιρός θα είναι σχετικά ζεστός, επειδή τα σύννεφα λειτουργούν σαν “κουβέρτα” και  εμποδίζουν την θερμότητα να χαθεί.

Αν δείτε κόκκινο ουρανό κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος (όταν κοιτάτε δυτικά), υπάρχει ένα σύστημα υψηλής πίεσης με ξηρό αέρα που έχει προκαλέσει σωματίδια σκόνης στον αέρα, τα οποία με την σειρά τους κάνουν τον ουρανό να φαίνεται κόκκινος. Είναι σημάδι ότι καλός καιρός οδεύει προς το μέρος σας.
Αντίθετα, αν δείτε κόκκινο ουρανό, το πρωί στην Ανατολή, σημαίνει ότι ο ξηρός αέρας έχει ήδη περάσει και οτι ακολουθεί πίσω από αυτό (έρχεται προς εσάς) ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων που μεταφέρει υγρασία.
Ψάξτε για ουράνιο τόξο. Ένα ουράνιο τόξο το πρωί στα δυτικά σημαίνει υγρασία, η οποία μπορεί να σημαίνει βροχή. Από την άλλη, ένα ουράνιο τόξο στα ανατολικά κατά το ηλιοβασίλεμα σημαίνει ότι η βροχή πέρασε και μπορείτε να προσβλέπετε σε ηλιόλουστες μέρες.

Το βλέμμα στο φεγγάρι. Αν είναι φωτεινό και έντονο, είναι πιθανώς επειδή λόγω χαμηλής πίεσης έχει καθαρίσει από τη σκόνη, και χαμηλή πίεση σημαίνει βροχή.
Ένα δαχτυλίδι γύρω από το φεγγάρι (που προκαλείται από το φως που λάμπει μέσα από τα σύννεφα cirrostratus που σχετίζονται με ζεστό μέτωπα και την υγρασία), μπορεί να δείχνει βροχή. Τέλος θα θυμηθώ κάτι που λένε οι ψαράδες στο μέρος που μεγάλωσα: «Ξάπλα το φεγγάρι, όρθιος ο καπετάνιος». Που σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα θυελλωδών ανέμων αν το φεγγάρι φαίνεται “ξαπλωμένο”.
Άνεμος
• Ανιχνεύστε την κατεύθυνση του ανέμου. Εάν δεν είστε σε θέση να το κάνετε άμεσα, ρίξτε μικρά φύλλα στον αέρα και να παρακολουθήστε την κατεύθυνσή τους. Ανατολικοί άνεμοι, μπορεί να δείχνουν μια επικείμενη καταιγίδα. Δυτικοί άνεμοι σημαίνουν καλό καιρό. Ισχυροί άνεμοι δείχνουν μεγάλες διαφορές πίεσης, που να είναι ένα σημάδι της προώθησης μετώπου καταιγίδας.
• Παρατηρήστε την φωτιά. Αν ο καπνός δεν ανεβαίνει σταθερά αλλά στροβιλίζεται και κατεβαίνει επηρεάζεται από χαμηλή πίεση, η βροχή δηλαδή είναι καθοδόν.
• Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Κλείστε τα μάτια σας και μυρίστε τον αέρα. Αν η μυρωδιά είναι βαριά και σαν κοπριά, πιθανόν να πλησιάζει κακοκαιρία.
• Τα λουλούδια μυρίζουν περισσότερο λίγο πριν από μια βροχή γιατί η μυρωδιά μεταφέρεται πιο εύκολα στον υγρό αέρα, που συνδέεται με βροχερό καιρό.
Ελέγξτε για υγρασία.
• Πολλοί άνθρωποι μπορούν και αισθάνονται την υγρασία, ειδικά στα μαλλιά τους (μπούκλες που γίνονται πιο κατσαρές). Μπορείτε επίσης να δείτε τα φύλλα της βελανιδιάς. Αυτά τα φύλλα έχουν την τάση να μαζεύονται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, η οποία τείνει να προηγηθεί μιας δυνατής βροχής.
• Υπό υγρές συνθήκες, διογκώνεται το ξύλο, γεγονός που κάνει τις ξύλινες πόρτες να φρακάρουν.
• Ελέγξτε το γρασίδι για δροσιά κατά την ανατολή του ηλίου. Εάν το γρασίδι είναι ξηρό, αυτό σημαίνει μάλλον κακοκαιρία. Αν υπάρχει δροσιά, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα βρέξει εκείνη την ημέρα. Ωστόσο, εάν έβρεξε κατά τη διάρκεια της νύχτας, η μέθοδος αυτή δεν είναι αξιόπιστη.

Παρατήρηση των ζώων
• Αν τα πουλιά πετούν ψηλά στον ουρανό, ο καιρός θα είναι μάλλον καλός. Πτώση της πίεσης του αέρα που προκαλείται από μια επικείμενη καταιγίδα προκαλεί δυσφορία στα αυτιά των πτηνών, έτσι πετούν χαμηλά.
• Μεγάλος αριθμός πουλιών που κουρνιάζουν στις γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος ή στα δέντρα, δείχνει γρήγορα πτώση της πίεσης του αέρα.Πουλία πάνω στα καλώδια
• Οι γλάροι τείνουν να σταματούν να πετούν ή πετούν κοντά στην ακτή, όταν πλησιάζει καταιγίδα.
• Δώστε προσοχή στις αγελάδες. Κατά κανόνα, ξαπλώνουν πριν από μια καταιγίδα.  Επίσης  μένουν κοντά μεταξύ τους σε περίπτωση που κακές καιρικές συνθήκες πλησιάζουν.

Δημιουργήστε τη δική σας μέθοδο πρόβλεψης
Μάθετε τις βασικές αρχές πρόβλεψης. Κάθε μέθοδος βασίζεται στις ίδιες αρχές:
• χαμηλή πίεση = κακοκαιρία – υψηλή πίεση = καλοκαιρία
• τα μεγάλα καιρικά συστήματα (στο βόρειο ημισφαίριο) κινούνται κατά κανόνα από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Τοπικά καιρικά φαινόμενα ωστόσο ή το ανάγλυφο του εδάφους (ένα απότομο, ψηλό βουνό π.χ) μπορεί να δημιουργήσουν τοπικές “ιδιοτροπίες” που είναι εύκολο να μάθετε με την παρατήρηση.
• Στην πρόβλεψη του καιρού, όλα σχετίζονται με την αναγνώριση των ενδείξεων της μεταβολής της πίεσης στην περιοχή.
Έχετε υπόψη ότι όσοι ξοδεύουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους στην ύπαιθρο, οι αγρότες, οι ψαράδες, οι κυνηγοί κλπ μαθαίνουν να παρατηρούν τις τάσεις του καιρού και τις εποχιακές αλλαγές στη συγκεκριμένη γεωγραφική τους θέση. Ρωτήστε τους και δεν θα χάσετε.

Τέλος να θυμάστε οτι πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε εξόρμηση, πρέπει να πάρετε αναλυτική πρόβλεψη του καιρού από έγκυρη πηγή για το χρονικό διάστημα που σκοπεύετε να βρίσκεστε έξω στην φύση!



http://peripetia365.wordpress.com/

Πηγές:

http://www.meteoclub.gr

http://www.wikihow.com

www.weatherwizkids.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου